3 manieren om een infographic te maken

12 Flares 12 Flares ×

Een infographic is een informatieve illustratie, een grafische weergave van informatie in de vorm van grafieken, diagrammen of andersoortige illustraties. Een ideale manier om ‘saaie’ data visueel te maken. Infographics zijn traditioneel te vinden in krantenartikelen maar al een aantal jaren online zeer populair voor content marketing. Waarom? Ze zijn makkelijk te lezen en makkelijk te delen. In dit artikel bespreek ik 3 manieren hoe je een infographic kunt maken op basis van de data die je vooraf hebt verzameld.

infographic voorbeelden

1. Online tools voor het maken van een infographic

Voor het maken van een infographic hoef je geen dure designer in te huren. Met onderstaande gratis diensten kun je zelf eenvoudig een infographic maken:

Ik ben zelf erg te spreken over Piktochart.com. De gratis versie van deze tool heeft zes basis thema’s. Als je een infographic hebt gemaakt en een export doet, zie je een watermerk van Piktochart rechtsonderin. De professionele versie van $29,- per maand is zonder watermerk en daarnaast heb je meer dan 110 thema’s en iconen om uit te kiezen. Mijn content marketing infographic heb ik hiermee gemaakt.

2. Gebruik een template in Powerpoint

Hubspot heeft 5 mooie templates voor Powerpoint gemaakt waarmee je zelf een infographic kunt maken. Je kunt deze 5 templates downloaden nadat je jouw naam en emailadres hebt achtergelaten via deze link.

powerpoint infographic template

3. Toch een designer inhuren?

Mocht je toch met een designer aan de slag willen, dan kun je via één van onderstaande sites zeker iemand vinden. Ik huur zelf ook af en toe via deze sites iemand in voor design of programmeerwerkzaamheden:

De promotie van jouw infographic

Als je eenmaal een infographic hebt gerealiseerd, kun je aan de slag met de promotie ervan. Naast het plaatsen van de infographic op je eigen site, kun je ook andere sites inzetten om je infographic onder de aandacht te brengen. Denk bijvoorbeeld aan een fotosite zoals Flickr.com of het zeer visuele sociale netwerk Pinterest.com.

Uiteraard deel je jouw infographic in jouw sociale mediakanalen. Het is ook aan te raden om invloedrijke personen te wijzen op jouw infographic of mensen die vaker infographics delen. Lees hiervoor in mijn artikel ‘In 5 stappen deelbare content maken via sociale media’ het stuk over ‘Wie zijn belangrijke influentials in jouw doelgroep?’.

Interactieve infographics: de toekomst?

De manier waarop infographics gemaakt zijn, is continu in ontwikkeling. Met name interactieve infographics zijn sterk in opkomst. In deze infographics kun je soms scrollen of je kunt ze zelf aanpassen waardoor je de data op een andere manier kunt zien. Of je kunt op de infographic in- en uitzoomen.

Hier een aantal mooie voorbeelden van interactieve infographics:

infographic-brain

Mocht je hiermee zelf aan de slag willen, kijk dan eens op D3JS waar je gratis javascript code hiervoor kunt vinden. Je hebt hiervoor alleen wel wat programmeer kennis nodig of je huurt iemand hiervoor in via de genoemde freelancer sites.

Als je de smaak te pakken hebt gekregen om zelf een infographic te maken en wat meer inspiratie voor een eigen infographic wilt hebben, bekijk dan mijn infographic boards op pinterest. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen, vragen of tips om een infographic te realiseren. Ik lees ze graag, deel ze in de reacties hieronder!

12 Flares Twitter 8 Facebook 3 LinkedIn 1 12 Flares ×

Interessant? Schrijf je dan nu in voor gratis tips via e-mail

Over Frank

Als internetondernemer heb ik een fascinatie voor nieuwe technologie en de impact ervan. Mijn kennis hierover deel ik graag via blogs, boeken en presentaties.

Laat wat van je horen

*

12 Flares Twitter 8 Facebook 3 LinkedIn 1 12 Flares ×
Elke dag nieuwe leads in je mailbox? Test dan gratis mijn nieuwe software!

Wil je direct nieuwe leads ontvangen?

Probeer dan gratis mijn nieuwe software en krijg inzicht in de bedrijven en de personen die je website bezoeken!

Lees vorig bericht:
9 Content tips voor meer interactie via sociale media

Via sociale media vergroot je jouw online bereik waardoor meer mensen met jouw producten of diensten in aanraking kunnen komen....

Sluiten