Ultieme Clubhouse Gids met Tips

Clubhouse App Gids Tips

Wat is Clubhouse?

Clubhouse is een enorm snel groeiend nieuw social media platform. Je kunt hiermee in real time praten, verhalen delen, samenwerken en ideeën uitwisselen met andere mensen via je telefoon.

De gesprekken voer je met allerlei mensen in een ‘room’ en deze gesprekken zijn live. Ze worden niet opgeslagen. Dat is een van de dingen die de app zo uniek maakt.

Veel bekende en minder bekende mensen delen hun kennis en geven hun mening over allerlei onderwerpen. Zo hebben Elon Musk en Mark Zuckerberg al hun eigen sessie op Clubhouse gegeven. Het mooie is: je kunt zelf ook meedoen om je eigen vraag te stellen of je mening te geven.

De app is op dit moment alleen beschikbaar voor de iPhone.

Hoe je Clubhouse App kunt gebruiken als marketeer of ondernemer

Marketeers en eigenaren van een bedrijf kunnen de app zakelijk inzetten op de volgende manieren:

 • Je eigen rooms hosten waarmee je autoriteit claimt rondom jouw expertise
 • Netwerken met experts
 • Community-building rondom je eigen doelgroep
 • Community-building voor (virtuele) evenementen
 • Samenwerken voor projecten in privé rooms

Hoe krijg je een invite voor Clubhouse App?

Clubhouse is nog steeds in private beta en hiermee niet publiek beschikbaar. Er zijn daardoor maar twee manieren om toegang te krijgen:

 1. Iemand die al op Clubhouse actief is, kan je persoonlijk uitnodigen door een textbericht naar je te sturen. Het aantal uitnodigingen per persoon is echter beperkt. Als je al langer op Clubhouse actief bent, kun je meer uitnodigingen krijgen.
 2. Je kunt via de Clubhouses website de app downloaden en vervolgens je naam alvast reserveren. Als je al contacten op je telefoon hebt die lid zijn van Clubhouse, dan kunnen ze een notificatie krijgen en jou vervolgens ook lid maken van de app.

De uitnodigingen zijn nog steeds erg schaars. Mocht je niemand in je netwerk kennen, dan kun nog de Facebook groep Clubhouse Nederland proberen.

Tips voor je Clubhouse Bio

Er lijkt geen limiet te zijn op het aantal tekens van je bio. Je wilt ervoor zorgen dat mensen je aanklikken en dan je volledige bio gaan lezen. Vervolgens is het van belang dat je bio interessant genoeg is om je te volgen. Het zou helemaal geweldig zijn als ze buiten de Clubhouse app contact met je willen opnemen.

 • Zet daarom de belangrijkste zoekwoorden en informatie bovenaan. Als mensen gebruikers zoeken in de app, zien ze alleen de eerste regel van je bio. Zorg dus dat die opvalt.
 • Als jij iemand aanklikt in een room krijg je de eerste 3 regels te zien. Zorg dus dat je de aandacht trekt met deze eerste 3 regels.

Clubhouse Bio Tips

 • Gebruik emoji’s om tekst op te breken als bullets.
 • Zorg voor een link naar je Instagram en Twitter, want dit zijn de enige klikbare links.
 • Bewerk de rand van je foto om de aandacht te trekken, gebruik hiervoor deze 2 gratis apps: Profile Border in de App Store of Clubhouseglow in je browser.
 • Maak gebruik van een call to action naar een waardevolle weggever: een gratis ebook, checklist of video.
 • Voeg je website URL of LinkedIn URL toe zodat mensen je daar ook kunnen vinden.

Deelnemen aan een Clubhouse room

 • Let op de volgorde van de room. Die gaat van moderator, naar spreker, naar vrienden van sprekers en als laatste naar anderen. Populaire rooms kunnen snel vol raken, dus je valt op als je hoger in de room staat. Volg mensen en je hebt een grotere kans om bovenaan de rooms te komen omdat ze jou dan waarschijnlijk ook zullen toevoegen als connectie.
 • Zorg ervoor dat je zo vroeg mogelijk binnenkomt in een room en je hand als eerste opsteekt, zodat je op het podium wordt uitgenodigd om te spreken. Mensen klikken op je profiel en op deze manier krijg je meer volgers.
 • Vergeet niet om je microfoon op mute te zetten zodra je op het podium wordt geroepen.
 • Zeg je naam als je op een vol podium staat te praten. Sommige van deze zalen hebben 20 sprekers op het podium of meer. Door je naam te zeggen of een kenmerk van je foto te vermelden laat je de luisteraars weten wiens profiel ze moeten bekijken.
 • Haal vrienden erbij. Ping vrienden om ze naar rooms te halen zien die ze leuk vinden.
 • Maak contact via Instagram of Twitter. Als je in een room bent met een spreker, zorg er dan voor dat je ze ook volgt op hun andere platforms. Clubhouse is op dit moment alleen een live omgeving, dus wil je ook op hun andere kanalen verbonden zijn. Je kunt namelijk geen direct messages versturen op het platform.
 • Verkoop niet, maar deel en geef waarde.
 • Zorg dat je een goede intro hebt. Stel jezelf voor op een manier die iedereen laat weten hoe je ze kunt helpen zonder het podium te stelen en te “pitchen”. Bijvoorbeeld “Hallo iedereen, top dat ik ook op het podium sta. Mijn naam is [invullen] ik ben een [invullen] en ik help [invullen].” Stel dan je vraag of deel je verhaal.

Tips voor het hosten van je eigen Clubhouse Room

Eigen Clubhouse room opzetten

 • Zorg dat de omschrijving van je room luisteraars aantrekt, maar ook weer niet te beperkend is voor het aantal mensen dat dit kan aanspreken. Dus: een specifieke insteek maar ook weer niet te specifiek. Let op: zodra je een Clubhouse room, kun je de titel of beschrijving van de kamer niet meer aanpassen of veranderen.
 • Gebruik emoji’s om op te vallen.
 • Bereid je voor: maak een lijstje met onderwerpen waar je het over wilt hebben.
 • Beperk het aantal sprekers op het podium om goed gesprek te bevorderen en ook andere de kans te geven deel te nemen.
 • “Reset de room” door de mensen af en toe te herinneren aan het doel van de room.
 • Wees een goede moderator. Probeer sprekers van links naar rechts, van boven naar beneden aan te spreken.
 • Neem een co-moderator of twee om je te helpen en zodat als je weg moet, de kamer niet stopt.

Veel gestelde vragen over Clubhouse

Hoe vind ik nieuwe rooms?

De ‘hallway’ is jouw hoofd ‘feed’ met op dat moment actieve rooms. Als je lid bent geworden van een Clubhouse club of een ingeplande room hebt gevolgd, dan zullen sommige daarvan bovenaan in jouw ‘hallway’ of feed worden weergegeven.

Je kunt naar clubs of personen zoeken maar je kunt verder nog niet op een andere manier naar actieve clubs zoeken behalve door andere mensen te volgen. Nieuwe rooms komen dan vanzelf in jouw feed te staan.

Hoeveel mensen pas er in een room?

Er passen 5.000 mensen in 1 room.

Hoe krijg ik meer volgers op Clubhouse?

Je kunt meer volgers krijgen op de volgende manieren:

 • De makkelijkste manier is door anderen te volgen in de hoop dat die jou weer terug gaan volgen. Als na een aantal dagen deze personen je niet terug volgen, kun je deze weer ontvolgen en dit zo herhalen.
 • Als je als een van de eersten een redelijk grote room bezoekt, kom je bovenaan in het overzicht van de room. Je maakt hierdoor meer kans dat mensen je zullen opmerken, je profiel openen en je hopelijk gaan volgen.
 • Stel een vraag in een drukke room en voeg waarde toe aan het gesprek. Je zult zien dat je hiermee snel meer volgers krijgt.
 • Start je eigen room over een redelijk populair onderwerp en voeg waarde toe. Ik heb al een paar keer over SEO samen met Marc de Groot van DGOC een room gehost, en hieronder zie je hoe snel je dan nieuwe volgers krijgt:

Hoe krijg je meer clubhouse volgers

Kun je de audio van een room opnemen?

Ja, je kunt de audio van een room opnemen met een extra mobiele telefoon of tablet. Let op: volgens de algemene voorwaarden van Clubhouse mag je geen audio opnemen zonder geschreven toestemming van alle sprekers. Wat je in veel met name Engelstalige rooms ziet is een [Rec] toevoeging en icoon om de opname (recording) aan te geven. Daarnaast zeggen sommige Nederlandse sprekers dit ook vooraf. Uiteindelijk is dit niet in overeenstemming met de algemene voorwaarden van Clubhouse. Ik ben geen jurist, dus schat zelf het risico hiervan in als je dit doet.

Kun je de audio hergebruiken om content op andere kanalen te delen?

Ja, je kunt de audio van een Clubhouse room hergebruiken om op andere sociale media kanalen zoals Instagram, Facebook of YouTube te delen als je zelf een room host. Wanneer je jezelf opneemt, inclusief video, kun je dit editten en doorplaatsen op deze kanalen. Neem alleen jouw stuk op en niet dat van andere sprekers, dan ben je volledgie in onvereenstemming met de algemene voorwaarden van Clubhouse waarin staat dat je schriftelijke toestemming nodig hebt om audio op te nemen. Gebruik dit vooral als je aan het begin van een room een korte uitleg geeft over het onderwerp waarin anderen (nog) niet aan het woord zijn.

Hoe start ik een eigen club?

Als je vaak rooms wilt hosten onder een andere naam dan je eigen naam, dan kun je bij Clubhouse een eigen club aanvragen. Je doet dit door naar je eigen profiel te gaan en dan helemaal naar beneden te scrollen. Onderaan vind je de clubs waar je lid van bent en daar staat ook een plusje waarmee je een eigen club kunt aanmaken.

Door wie is Clubhouse gemaakt?

Clubhouse is opgericht door Rohan Seth en Bruce Davison. In januari hebben ze in een Serie B financieringsronde $100 miljoen opgehaald, geleid door Andreessen Horowitz die het bedrijf waardeert op maximaal $1,4 miljard.

Hoe gaat Clubhouse geld verdienen?

De app is nu gratis te gebruiken voor iedereen. Het ziet er naar uit dat Clubhouse geld wil gaan verdienen door luisteraars toe te staan ​​zich te abonneren op de creators die ze leuk vinden. Vervolgens krijgt Clubhouse dan een klein deel van de abonnementskosten.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen, tips of vragen met Clubhouse, ik lees ze graag hieronder in de comments. En volg me via @frankhusmann op Clubhouse en wellicht spreken we elkaar daar snel!

Jouw B2B SaaS of tech bedrijf laten groeien? Ik help je graag op basis van meer dan 20 jaar ervaring in B2B online marketing. Neem contact op voor een gratis strategie-gesprek.

Related Post