3 manieren om een infographic te maken

Een infographic is een informatieve illustratie, een grafische weergave van informatie in de vorm van grafieken, diagrammen of andersoortige illustraties. Een ideale manier om ‘saaie’ data visueel te maken. Infographics zijn traditioneel te vinden in krantenartikelen maar al een aantal jaren online zeer populair voor content marketing. Waarom? Ze zijn makkelijk te lezen en makkelijk te delen. In dit artikel bespreek ik 3 manieren hoe je een infographic kunt maken op basis van de data die je vooraf hebt verzameld.

infographic voorbeelden

1. Online tools voor het maken van een infographic

Voor het maken van een infographic hoef je geen dure designer in te huren. Met onderstaande gratis diensten kun je zelf eenvoudig een infographic maken:

Ik ben zelf erg te spreken over Piktochart.com. De gratis versie van deze tool heeft zes basis thema’s. Als je een infographic hebt gemaakt en een export doet, zie je een watermerk van Piktochart rechtsonderin. De professionele versie van $29,- per maand is zonder watermerk en daarnaast heb je meer dan 110 thema’s en iconen om uit te kiezen. Mijn content marketing infographic heb ik hiermee gemaakt.

2. Gebruik een template in Powerpoint

Hubspot heeft 5 mooie templates voor Powerpoint gemaakt waarmee je zelf een infographic kunt maken. Je kunt deze 5 templates downloaden nadat je jouw naam en e-mailadres hebt achtergelaten via deze link.

powerpoint infographic template

3. Toch een designer inhuren?

Mocht je toch met een designer aan de slag willen, dan kun je via één van onderstaande sites zeker iemand vinden. Ik huur zelf ook af en toe via deze sites iemand in voor design of programmeerwerkzaamheden:

De promotie van jouw infographic

Als je eenmaal een infographic hebt gerealiseerd, kun je aan de slag met de promotie ervan. Naast het plaatsen van de infographic op je eigen site, kun je ook andere sites inzetten om je infographic onder de aandacht te brengen. Denk bijvoorbeeld aan een fotosite zoals Flickr.com of het zeer visuele sociale netwerk Pinterest.com.

Uiteraard deel je jouw infographic in jouw sociale mediakanalen. Het is ook aan te raden om invloedrijke personen te wijzen op jouw infographic of mensen die vaker infographics delen. Lees hiervoor in mijn artikel ‘In 5 stappen deelbare content maken via sociale media’ het stuk over ‘Wie zijn belangrijke influentials in jouw doelgroep?’.

Interactieve infographics: de toekomst?

De manier waarop infographics gemaakt zijn, is continu in ontwikkeling. Met name interactieve infographics zijn sterk in opkomst. In deze infographics kun je soms scrollen of je kunt ze zelf aanpassen waardoor je de data op een andere manier kunt zien. Of je kunt op de infographic in- en uitzoomen.

Hier een aantal mooie voorbeelden van interactieve infographics:

infographic-brain

Mocht je hiermee zelf aan de slag willen, kijk dan eens op D3JS waar je gratis javascript code hiervoor kunt vinden. Je hebt hiervoor alleen wel wat programmeer kennis nodig of je huurt iemand hiervoor in via de genoemde freelancer sites.

Als je de smaak te pakken hebt gekregen om zelf een infographic te maken en wat meer inspiratie voor een eigen infographic wilt hebben, bekijk dan mijn infographic boards op pinterest. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen, vragen of tips om een infographic te realiseren. Ik lees ze graag, deel ze in de reacties hieronder!

Jouw B2B SaaS of tech bedrijf laten groeien? Ik help je graag op basis van meer dan 20 jaar ervaring in B2B online marketing. Neem contact op voor een gratis strategie-gesprek.

Related Post