5 tips voor gratis foto’s bij jouw blog artikelen

5 tips voor gratis fotos bij blog artikelen

Met bijpassende foto’s voor jouw blog artikelen maak je jouw artikelen veel aantrekkelijker om te lezen en te delen voor een groter publiek. Een eenvoudige manier om aan foto’s te komen is door deze van andere websites te downloaden maar dit is niet legaal doordat de foto’s via het auteursrecht zijn beschermd. Hoe kom je dan wel op een legale manier aan foto’s voor jouw blog? In dit artikel geef ik je mijn favoriete sites waarmee jij gratis mooie foto’s bij jouw blog artikelen kunt plaatsen voor jouw content marketing inspanningen.

Tip 1: Flickr doorzoeken met Compfight

Een manier om aan gratis foto’s te komen is door de website Flickr te gebruiken. Hierbij is het van belang dat je foto’s selecteert die via een Creative Commons licentie zijn vrijgegeven. Die kun je namelijk gewoon gebruiken zolang je een bronvermelding naar de originele foto op de Flickr website opneemt. Deze foto’s kun je via ‘advanced search’ op Flickr vinden.

Een makkelijkere manier om Flickr te doorzoeken op foto’s die voorzien zijn van de Creative Commons licentie is door gebruik te maken van Compfight.

compfight fotos

In het screenshot zie je dat ik heb gezocht op het zoekwoord ‘target’. Bovenaan staan als eerste gesponsorde resultaten van iStockphoto met foto’s die je kunt kopen en daaronder gratis Creative Commons foto’s van Flickr die aan de zoekopdracht voldoen.

Als je een foto via Flickr gebruikt, vergeet dan niet een link in jouw artikel op te nemen naar de originele bron op Flickr. Dit is namelijk een verplichting van het gebruiken van een foto met een Creative Commons licentie.

Mijn ervaring met Flickr is dat de kwaliteit erg wisselt. Daarnaast is het ook soms lang zoeken naar een goede, mooie foto. Gelukkig zijn er alternatieven:

Tip 2: morgueFile

MorgueFile is al sinds 1996 online en biedt gratis foto’s aan die je kunt gebruiken op jouw site. Tussen de foto’s vind je veel foto’s van hoge kwaliteit.

morguefile fotos

Tip 3: Stock.xchng

Stock.xchng is van origine een Hongaarse site maar sinds 2009 eigendom van het grote Getty Images. Je hebt een gratis account nodig om de foto’s te downloaden. De site toont naast gratis foto’s ook betaalde foto’s van de dochtersite iStockphoto.

stockxchng fotos

Tip 4: RGBStock

RGBStock is in 2010 opgericht door de Nederlander Jay Simmons en heeft inmiddels een grote collectie hoge kwaliteit foto’s beschikbaar. Via gratis registratie kun je de foto’s downloaden.

rgbstock fotos

Tip 5: WordPress plugin PhotoDropper

photodropper fotos wordpressAls je WordPress gebruikt dan kun je gebruiken maken van de gratis plugin PhotoDropper. Hiermee kun je heel handig foto’s toevoegen aan je artikelen: de plugin maakt namelijk gebruik van de foto’s op Flickr die gebruik maken van de Creative Commons licentie die je op jouw site mag gebruiken. Daarnaast voegt PhotoDropper automatisch de link naar de originele afbeelding op Flickr toe in jouw blog artikel zodat je de fotograaf op deze manier de credits geeft.

Optimaliseer de foto’s op jouw blog voor Google

Ook de afbeeldingen komen in de zoekdatabase van Google te staan onder Google Image Search, de afbeeldingen zoekmachine van Google. Om ervoor te zorgen dat Google jouw afbeeldingen ook goed kan opnemen, kun je onderstaande tips gebruiken:

  • Geef de afbeelding een beschrijvende naam waarin je je belangrijke zoekwoorden verwerkt.
  • Maak gebruik van de alternatieve tekst die je aan een afbeelding kunt geven en verwerk in deze tekst ook weer jouw belangrijke zoekwoorden. Je kunt deze tekst vaak zien door met je muis op een afbeelding te staan: in je browser zie je dan een kleine ballon met de alternatieve tekst.

Nu ken je mijn favoriete manieren om gratis foto’s toe te voegen aan jouw blog artikelen. Heb jij nog andere tips of wellicht vragen? Ik lees ze graag, deel ze in de reacties hieronder!

Jouw B2B SaaS of tech bedrijf laten groeien? Ik help je graag op basis van meer dan 20 jaar ervaring in B2B online marketing. Neem contact op voor een gratis strategie-gesprek.

Related Post