Hoe zet je online video succesvol in voor content marketing?

online video content marketing

Het bekijken van online video’s is enorm populairder: video is zelfs verantwoordelijk voor de helft van al het internetverkeer. Veel van deze video’s bekijken we op YouTube: na Google de tweede zoekmachine ter wereld en de derde website van de wereld!

Bij YouTube denk je misschien in eerste instantie aan grappige filmpjes en muziekvideo’s. Maar op YouTube zijn ook enorm veel ‘How-to’ video’s te vinden en andere zakelijkere video’s. Veel YouTube video’s zijn daarnaast ook in de zoekresultaten van Google te vinden. Dit wordt Universal Search genoemd: het bij elkaar brengen van de verschillende zoekmachines van Google zoals YouTube, Images, Nieuws, etc. als je een zoekopdracht hebt opgegeven.

Het inzetten van video voor jouw content marketing inspanningen is een krachtige manier om jouw doelgroep te bereiken. Hoe je dat precies doet, leg ik je uit in dit artikel.

Hoe maak je een eigen video?

Een manier om een video te maken die ik zelf af en toe gebruik, is het opnemen van een (PowerPoint) presentatie voorzien van je eigen stem via Camtasia van Techsmith. Met deze software kun je je scherm opnemen inclusief de audio van een microfoon (of headset) die je vervolgens ook kunt editten. Camtasia is niet goedkoop (zo’n €300,-) maar heeft alles wat je nodig hebt om een goede video te maken. Een gratis – maar minder uitgebreid – alternatief is Camstudio.

camtasia screenshot online video

Een voorbeeld van hoe ik mijn presentatie in een video heb opgenomen, zie je in mijn video hieronder over “Wat is Content Marketing?

Nog een tip voor het geluid: je kunt natuurlijk je headset gebruiken om jouw stem op te nemen maar ik adviseer je om een goede condensator microfoon te gebruiken. Dit zorgt namelijk voor een veel betere opname van jouw stem. Je hebt al een condensator microfoon vanaf €31,- bij Bax Shop.

Als je niet de beschikking hebt over software zoals Camtasia dan kun je ook gebruik maken van Animoto om een video te maken. Hiermee is het mogelijk om een gratis 30-seconden video te maken en vervolgens te verspreiden naar videosites zoals bijvoorbeeld YouTube. De video’s zijn eenvoudig samen te stellen op basis van eigen foto’s, een zelf te kiezen design en eventueel zelfs muziek.

animoto screenshot online video

Je video pimpen met een intro en muziek

Als je nog een stapje verder wilt gaan in hoe je jouw video’s eruit wilt laten zien, dan kan je een video intro toevoegen van bijvoorbeeld jouw logo. Mijn favoriete bron hiervoor is Fiverr: je kunt hier voor 5 dollar allerlei zaken uitbesteden zoals bijvoorbeeld het maken van een video intro op basis van jouw logo. Of handgeschreven teksten in een video laten maken, een (Engelstalige) voice over laten opnemen, etc. Daarnaast zijn er ook enorm veel andere diensten die je kunt laten uitvoeren voor 5 dollar.

fiverr online video screenshot

Ook het toevoegen van muziek of geluidseffecten kun je zelf doen. Hiervoor kun je jouw video bewerken met de gratis Windows Moviemaker software van Microsoft of op een Apple met iMovie. Mijn favoriete bron voor muziek en geluidseffecten is AudioJungle, een audio stocksite waar je enorm veel muziek en geluidseffecten vindt die je – nadat je jouw audio file hebt gekocht – rechtenvrij kunt gebruiken in jouw video’s.

Lees ook alles over B2B Video Marketing.

Waar kun je je video het beste online plaatsen?

Als je video af is, wil je die uiteraard online zetten zodat anderen jouw video kunnen bekijken. De meest voor de hand liggende manier om een video online te zetten is door deze te uploaden naar een eigen kanaal op YouTube. Het voordeel is dat je hiermee gebruik maakt van het bereik van YouTube. Een ander voordeel hiervan is dat je gebruik maakt van de hosting van YouTube zodat het je geen geld kost aan bandbreedte voor de hosting.

Echter, de zoekmachines beschouwen op deze manier YouTube als de bron van jouw video. En aangezien YouTube meer autoriteit heeft binnen Google, zal jouw webpagina met de video hierdoor ook niet snel naar voren komen in de zoekresultaten, maar wel de video binnen YouTube.

Om dit te voorkomen kun je de video op je eigen website uploaden en hosten. Dit kan wat kostbaar zijn in de kosten voor bandbreedte, zeker als de video populair is en hierdoor vaak bekeken wordt. Een oplossing hiervoor is het uploaden van je video’s bij gespecialiseerde video hosting websites. Deze websites hebben een gratis versie met een beperkt aantal video’s dat je mag uploaden en daarnaast ook een betaald abonnement dat begint bij zo’n $23 dollar per maand.

Voorbeelden van deze video hosting websites

Een combinatie van uploaden op YouTube en hosting op je eigen site via bijvoorbeeld een video hosting platform is ook een goede mogelijkheid.

vimeo online video screenshot
Ik heb veel video hosting sites vergeleken en uiteindelijk gekozen voor Vimeo Pro waar ik zeer goede ervaringen mee heb. De prijs / kwaliteit verhouding is ook prima: voor €192,- per jaar kan je hier jouw video’s uploaden en streamen.

Hoe zorg je ervoor dat meer mensen jouw video bekijken?

Ook een video kun je optimaliseren aan de hand van zoekwoorden. Hieronder een aantal tips waar je je zoekwoorden kunt plaatsen als je gebruik maakt van YouTube:

  • De titel van je video
  • In de omschrijving van je video inclusief een link naar jouw site of artikel
  • In de tags van je video

Je kunt aan de titel ook het woord ‘video’ toevoegen omdat sommige mensen specifiek op zoek zijn naar een video over jouw onderwerp in Google. Vergeet niet een link te plaatsen in de omschrijving van de video naar de pagina op jouw website om bezoekers naar jouw website te sturen. Meer informatie hierover vind je in mijn artikel 7 SEO Tips voor YouTube.

Als je geen gebruik maakt van YouTube maar de hosting van de video op je eigen website realiseert via bijvoorbeeld Vimeo Pro, dan kun je de zoekwoorden ook in de titel van de video verwerken en rondom de tekst op de pagina van jouw website.

Voeg een video sitemap toe

Daarnaast is het aan te raden om een video sitemap toe te voegen aan jouw website via Google Search Console. Dit is de tool van Google waarmee je inzicht krijgt over hoe Google je website heeft opgenomen in de zoekmachine-index. Je kunt daar een bestand uploaden – de video sitemap – met een overzicht van alle video’s die je op jouw website hebt geplaatst. Hiermee geef je aan Google informatie over de geplaatste video’s op jouw website. Een uitgebreidere uitleg over het opmaken van een video sitemap vind je bij Google’s webmasterhulpprogramma’s.

Je hebt nu een aantal van mijn favoriete manieren om video in te zetten voor content marketing. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen, vragen of tips hierover. Ik lees ze graag, deel ze in de reacties hieronder!

Jouw B2B SaaS of tech bedrijf laten groeien? Ik help je graag op basis van meer dan 20 jaar ervaring in B2B online marketing. Neem contact op voor een gratis strategie-gesprek.

Related Post