Hoe Short-Form Video Content je B2B SaaS Marketing versterkt

short-form video content b2b saas marketing

Een van de meest opkomende trends die momenteel de aandacht trekt, is short-form video content. Met de groei van short-form video content op TikTok, YouTube shorts maar ook LinkedIn video, biedt deze vorm van content een unieke kans voor B2B SaaS-marketeers.

In dit artikel laat ik je zien wat short-form video content is, wat de voordelen ervan zijn voor je B2B SaaS marketing en hoe je hiermee zelf succesvol aan de slag kunt gaan.

Wat is short-form video content?

Short-form video content bestaat uit korte video’s die meestal minder dan 60 seconden duren. Deze video’s zijn specifiek ontworpen om snel en gemakkelijk geconsumeerd te worden door de kijker. Platforms zoals TikTok, Instagram en YouTube Shorts hebben de populariteit van short-form video content enorm vergroot. Het is een belangrijk onderdeel bij B2B video marketing voor SaaS bedrijven.

Wat zijn de voordelen van short-form video?

Short-form video heeft verschillende voordelen voor B2B SaaS marketing:

 1. Korte aandachtsspanne: In een wereld waarin mensen steeds minder tijd hebben en constant worden blootgesteld aan informatie-overload, kunnen short-form video’s snel de aandacht trekken en vasthouden.
 2. Eenvoudig te bekijken: Korte video’s zijn gemakkelijk te bekijken, zelfs onderweg. Of op het toilet 🙂 Ze zijn perfect voor het bereiken van je doelgroep op mobiele apparaten.
 3. Verhoogde betrokkenheid: Video is een zeer interactief medium en short-form video’s kunnen de betrokkenheid van je publiek vergroten door middel van likes, shares en reacties.
 4. Educatie: Short-form video’s helpen je doelgroep om snel inzicht te krijgen in ingewikkelde B2B oplossingen, producten of trends in je branche.
 5. Het maakt je B2B merk menselijker: Short-form video’s bieden een blik op de menselijke kant van B2B merken, waardoor een betrouwbare en authentieke band met kijkers ontstaat. Een inkijkje achter de schermen, hoogtepunten van werknemers en video’s over hoe je voor klanten werkt, dragen bij aan het menselijker maken van je B2B merk.
 6. Hoge ROI: Volgens onderzoek van Hubspot heeft short-form video content de hoogste ROI. En nog wat cijfers over video: 74% van de B2B marketeers zegt dat video een beter rendement heeft dan statische afbeeldingen (bron).

Het inzetten van video is onderdeel van authority marketing en helpt bij het tonen van jouw thought leadership waarmee je je kan positioneren als autoriteit in je branch.

short-form video ROI heeft hoogste ROI in B2B

Best practices voor het maken van short-form video content

Om effectieve short-form video content te maken, zijn hier enkele best practices om in gedachten te houden:

 • Houd het kort en krachtig: Houd je video’s zo kort mogelijk en zorg ervoor dat elke seconde telt. Blijf bij de kern van je boodschap.
 • Start met een hook: Een goede video hook moet kort, pakkend en intrigerend zijn. Het doel is om je kijker binnen enkele seconden nieuwsgierig te maken naar wat er verder komt. Je kunt bijvoorbeeld een vraag stellen zoals: “Wil je weten hoe je binnen een week je productiviteit verdubbelt? Het antwoord is simpeler dan je denkt. Blijf kijken om te ontdekken hoe.”
 • Vertel een verhaal: Maak gebruik van storytelling technieken om je boodschap op een boeiende manier over te brengen. Een goed verhaal betrekt de kijker emotioneel en zorgt voor een langdurige impact. Gebruik bijvoorbeeld het probleem-oplossing framework waarbij je eerst het probleem uitlegt, het uitvergroot en dan de oplossing aangeeft. Of gebruik de ‘rule of 3’: verdeel wat je wilt vertellen in 3 stukken of geef 3 voorbeelden. Meer lees je in dit artikel over het storytelling framework voor SaaS marketing.
 • Wees authentiek: B2B-marketeers hebben soms de neiging om formeel en zakelijk over te komen. In short-form video’s kun je echter meer persoonlijkheid tonen en een informele toon gebruiken om meer connectie met je doelgroep op te bouwen.

Hoe distribueer je B2B short-form video content?

Er zijn verschillende manieren om short-form video content te distribueren:

 • Social media platforms: De meest populaire platforms voor het delen van short-form video’s zijn TikTok, Instagram, YouTube Shorts en LinkedIn. Voor B2B short-form video gebruik ik zelf altijd LinkedIn en YouTube shorts. Mijn tip is – als je dit zelf gaat doen – eerst op 1 kanaal te focussen.
 • Websites en blogs: Plaats je short-form video’s op relevante pagina’s van je website om bezoekers langer vast te houden.
 • E-mail marketing: Voeg korte video’s toe aan je e-mailcampagnes om de betrokkenheid van je abonnees of bestaande klanten te vergroten.
 • LinkedIn Ads: de best presterende video’s gebruik ik voor LinkedIn campagnes voor mijn klanten. Je weet al dat deze werken voor je doelgroep, dus met een advertentiecampagne kun je dat effect vergroten met een groter bereik.

Je kunt ook een aantal short-form video’s combineren in een langere video die je vervolgens weer op YouTube plaatst.

B2B short-form video voorbeeld

Analyseren en meten van resultaten van short-form video content

Het is belangrijk om de resultaten van je short-form video content te analyseren en meten. Hier zijn enkele statistieken waar je op kunt letten:

 • Weergaven: Het aantal keren dat je video is bekeken.
 • Betrokkenheid: Het aantal likes, shares en reacties die je video heeft ontvangen.
 • Conversies: Het aantal kijkers dat actie onderneemt na het bekijken van je video.

Tips voor het maken van aantrekkelijke short-form video content

Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je short-form video content aantrekkelijk is voor je doelgroep:

 • Wees authentiek: Laat de persoonlijkheid van je merk zien en wees oprecht. Mensen houden ervan om zich te verbinden met echte mensen.
 • Bied waarde: Zorg ervoor dat je video’s nuttige informatie of entertainment bieden aan je kijkers.
 • Experimenteer met verschillende formaten: Probeer verschillende formats, zoals tutorials, behind-the-scenes beelden of interviews, om te ontdekken wat het beste werkt voor jouw doelgroep.

Tips voor de productie van je B2B short-form video

Hier zijn enkele tips om de productie van je B2B short-form video’s soepel te laten verlopen:

 1. Zorg voor goede belichting: Goed licht maakt een groot verschil in de kwaliteit van je video’s. Maak gebruik van natuurlijk licht of investeer in verlichtingsapparatuur. Met een ringlight kun je al een behoorlijk verschil maken.
 2. Zorg voor goede audio: Geluidskwaliteit is essentieel. Investeer in een goede microfoon om ervoor te zorgen dat je boodschap duidelijk overkomt.
 3. Ken je doelgroep: Begrijp wie jouw ideale klanten zijn en zorg ervoor dat je content van waarde is voor hen.
 4. Maak gebruik van ondertiteling: Omdat veel mensen video’s bekijken zonder geluid, is het toevoegen van ondertiteling essentieel om ervoor te zorgen dat jouw boodschap duidelijk overkomt.
 5. Wees consistent met je branding: Zorg ervoor dat je video’s de visuele stijl en tone-of-voice van je merk weerspiegelen.

Hoe je long-form video content kunt hergebruiken voor short-form video content

Als je al bestaande long-form video content hebt, kun je deze hergebruiken en aanpassen voor short-form video’s. Knip bijvoorbeeld de hoogtepunten uit lange webinars of interviews en maak er een korte samenvatting van.

Hier kan AI je bij helpen. Met Whisper (van Open AI) maak ik transcripties van webinars om vervolgens aan ChatGPT of Perplexity AI te vragen om de hoogtepunten eruit te halen. Die kun je dan als short-form video content gebruiken.

Mijn tip is om als basis een long-form video te maken en hier dan vervolgens short-form video’s uit te halen. In 1 sessie van 1 uur neem ik mezelf op (of mijn klanten) op basis van vragen die bij de doelgroep leven.

Een sessie van 1 uur levert een hoop short-form video’s op, een aantal long-form video’s maar ook een blog, materiaal voor e-mails en ten slotte plaats ik de video’s op de website. Zo kan sales ook verwijzen naar video’s als er specifieke vragen zijn met een video-antwoord.

Conclusie

Kortom, short-form video content is een krachtig hulpmiddel voor B2B SaaS marketing. Door gebruik te maken van best practices, het effectief distribueren en analyseren van resultaten, evenals het creëren van aantrekkelijke content, vergroot je de betrokkenheid, genereer je merkbekendheid en bereik je uiteindelijk je marketingdoelen.

Jouw B2B SaaS of tech bedrijf laten groeien? Ik help je graag op basis van meer dan 20 jaar ervaring in B2B online marketing. Neem contact op voor een gratis strategie-gesprek.

Related Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *