Wat is thought leadership?

Thought leadership is een strategische benadering waarbij individuen of bedrijven hun expertise en kennis op een specifiek gebied demonstreren om zo als autoriteit erkend te worden. Thought leaders zijn innovatieve denkers die waardevolle inzichten delen, nieuwe ideeën presenteren en trends in hun branche beïnvloeden.

Belang van thought leadership

In een competitieve markt waarin klanten overladen worden met informatie, is het essentieel om jezelf te onderscheiden en geloofwaardigheid op te bouwen. Door thought leadership na te streven, toon je je expertise en betrouwbaarheid aan potentiële klanten.

Geloofwaardigheid en expertise tonen

Thought leaders hebben diepgaande kennis en expertise op hun vakgebied. Ze hebben jarenlange ervaring en begrijpen de ins en outs van hun branche. Door deze kennis te delen via blogposts, LinkedIn posts, whitepapers, webinars of andere content, tonen ze hun geloofwaardigheid aan potentiële klanten.

Een sterke reputatie opbouwen

Thought leadership draagt bij aan het opbouwen van een sterke reputatie. Wanneer mensen jouw naam associëren met innovatieve ideeën en waardevolle inzichten, versterkt dit je merk. Een goede reputatie trekt niet alleen nieuwe klanten aan, maar zorgt ook voor partnerships met andere invloedrijke mensen of organisaties in jouw branche.

Potentiële klanten aantrekken

Thought leadership kan ook helpen bij het aantrekken van potentiële klanten. Door waardevolle content te delen die relevant is voor jouw doelgroep, kun je hun aandacht trekken en hun vertrouwen winnen. Potentiële klanten zijn eerder geneigd om met jou in zee te gaan als ze zien dat jij de expert bent op het gebied waarin zij geïnteresseerd zijn.

Kenmerken van thought leaders

Thought leaders hebben een aantal kenmerken gemeenschappelijk:

  • Thought leaders hebben uitgebreide kennis en ervaring binnen een bepaald vakgebied. Ze zijn in staat om diepgaande inzichten te delen en anderen te helpen bij het oplossen van complexe problemen.
  • Thought leaders hebben een uniek en soms onconventioneel perspectief. Ze hebben vaak frisse, vernieuwende ideeën die afwijken van de traditionele denkwijze. Ze durven anders te denken en nieuwe benaderingen voor te stellen.
  • Thought leaders bieden waardevolle inzichten aan hun doelgroep door content te delen zoals artikelen, social media posts, video’s, whitepapers, webinars of podcasts. Ze delen innovatieve ideeën die anderen inspireren.

Voorbeelden van thought leaders

Binnen B2B marketing is Chris Walker, de CEO van Refine Labs, een thought leader. Hij is vooral bekend van het uitdagen van de status quo op het gebied van B2B marketing door zijn focus op demand generation in plaats van lead generation. Hij deelt zijn visie via podcasts en social media posts.

Warren Buffett is één van de meest succesvolle investeerders en de voorzitter en CEO van Berkshire Hathaway. Hij staat bekend als het “Orakel van Omaha” en zijn investeringsfilosofie en zakelijk inzicht hebben hem een gerespecteerd figuur gemaakt in de wereld van financiën en zaken.

En Gary Vaynerchuk, vaak bekend als GaryVee, is een ondernemer, auteur en motiverende spreker. Hij is de CEO van VaynerMedia, een digitaal marketingbureau. Vaynerchuk staat bekend om zijn thought leadership op het gebied van social media, marketing en ondernemen.

Ontwikkelen van een Thought Leadership strategie

Om thought leadership effectief toe te passen, is het belangrijk om een strategie te ontwikkelen. Hier zijn een aantal stappen die je kunt volgen:

1. Doelgroep en hun behoeften identificeren

Identificeer wie jouw doelgroep is, wat hun behoeften zijn en welke informatie zij nodig hebben om succesvol te zijn binnen jouw vakgebied.

2. Doelen en doelstellingen definiëren

Bepaal wat je wilt bereiken met thought leadership. Wil je bijvoorbeeld meer naamsbekendheid opbouwen, potentiële klanten aantrekken of de industrie beïnvloeden?

3. Onderzoek doen naar markttrends en branche-inzichten

Houd de laatste markttrends en ontwikkelingen binnen jouw branche in de gaten. Dit stelt je in staat om relevante en up-to-date content te creëren.

4. Kanalen bepalen

Waar is jouw doelgroep actief? Voor veel B2B SaaS bedrijven zal dit LinkedIn zijn. Bepaal welke content je gaat delen en wanneer door een contentstrategie op te zetten.

5. Waardevolle content maken

Ontwikkel content die aansluit bij de behoeften van jouw doelgroep op de kanalen waar ze actief zijn. Dit kan bestaan uit blogposts, video’s, webinars, e-books of infographics.

Mijn favoriete strategie voor thought leadership

Eén keer per maand heb ik een meeting met de oprichter of subject matter expert van jouw bedrijf. Op basis van een online interview van 1 uur, creër ik content voor een hele maand:

  • 1 blogartikel
  • 1 nieuwsbrief
  • 2 lange video’s voor YouTube
  • 1 podcast voor de grote podcastplatforms
  • 8 tot 10 korte video’s + posts voor LinkedIn en YouTube Shorts

De LinkedIn content distribueren we via de persoonlijke profielpagina en plaatsen we ook op de bedrijfspagina. Na analyse, voegen we de best presterende posts toe aan betaalde LinkedIn campagnes voor een groter bereik. En bovendien weten we al dat deze posts werken.

De beste posts vormen vervolgens weer input voor de volgende opnamesessie en webinars. Het webinar gebruiken is ook weer de bron voor B2B content repurposing via bovenstaande manier.

Op deze manier kunnen je potentële prospects niet meer om je heen! Lees ook hoe snel een klant met dit proces resultaten boekt:

De LinkedIn video’s zorgden ervoor dat ik zichtbaarder werd als expert in onze branche. Dit resulteerde binnen een maand al in deelname aan twee expertpanels waar onze ideale klanten ook aanwezig zijn! – Mathijs Vleeming, Yunits Community Software van Yard

Zie ook: wat is authority marketing en hoe short form video content je B2B SaaS marketing versterkt.

Conclusie

Kortom, thought leadership is van groot belang in B2B. Door jezelf te positioneren als een autoriteit op jouw vakgebied kun je geloofwaardigheid tonen, een sterke reputatie opbouwen en potentiële klanten aantrekken.

En door het ontwikkelen van een thought leadership strategie en het creëren van waardevolle content kun je jouw doelen bereiken en jouw positie als thought leader versterken. Dus waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met het bouwen aan jouw thought leadership!

Hulp nodig bij het ontwikkelen van thought leadership?

Werk vandaag nog samen met mijn B2B marketing bureau en laten we beginnen met het claimen van thought leadership in jouw branche!