Podcast repurposing: maximaliseer de impact van je B2B content

Podcasts zijn een populair medium voor bedrijven om in contact te komen met hun doelgroep en waardevolle inzichten te delen. Je kunt je luisteraars betrekken bij je bedrijf en expertise en bovendien merkbekendheid mee opbouwen. Veel marketeers zien echter het potentieel over het hoofd van repurposing (hergebruiken) van podcasts om een breder publiek te bereiken en impact te maximaliseren.

Dus waarom stoppen na het maken van je podcast? In dit artikel laat ik je zien hoe je je podcast kunt hergebruiken om het bereik te vergroten en een grotere impact te maken op je doelgroep.

De kracht van B2B podcasts

Voordat we ons verdiepen in podcast repurposing, sta ik eerst even stil bij de kracht van podcasts. Volgens recente studies luistert meer dan de helft van de eigenaars van bedrijven dagelijks naar podcasts. Met zo’n wijdverspreide toepassing is het geen wonder dat steeds meer marketeers hun aandacht richten op het opnemen van podcasts.

Podcasts zijn een handige manier voor bedrijven om in contact te komen met hun doelgroep. Het stelt je in staat om waardevolle inzichten rechtstreeks te delen met je luisteraars terwijl je jezelf neerzet als een autoriteit in de branche. Een video podcast met subject matter experts is mijn nummer 1 tactiek om te gebruiken bij B2B authority marketing.

Maar waarom zou je de potentiële impact van je podcast beperken door hem alleen in audioformaat te maken?

Waarom je podcast hergebruiken?

Podcast repurposing biedt de volgende voordelen:

 1. Vergroot bereik: Door je podcast op verschillende kanalen en in verschillende formaten te hergebruiken, kun je een breder publiek bereiken dat je oorspronkelijke audio-content anders misschien had gemist.
 2. Verbeterde SEO: Door je podcast-afleveringen om te zetten in blog posts kunnen zoekmachines je content beter indexeren. Dit zorgt voor meer organisch verkeer naar je website.
 3. Betere betrokkenheid: Verschillende mensen consumeren informatie op verschillende manieren. Door verschillende formaten aan te bieden, speel je in op de voorkeuren van verschillende individuen binnen je doelgroep.
 4. Vergroot de merkbekendheid: Door hergebruik kun je je merkboodschap versterken door consistent content van hoge kwaliteit te leveren via meerdere kanalen.

Zoals Rosemary Waldrip deelde: “Niet iedereen die je boodschap in zijn oorspronkelijke vorm had moeten zien/horen, heeft dat ook daadwerkelijk gedaan. Door repurposing geef je die content nieuwe kansen om ontdekt te worden.”

Tip: zorg ervoor dat je je podcast opneemt met video. Zo kun je clips maken van je podcast-opname om te delen op verschillende kanalen.

Lees ook: wat doet een B2B podcast bureau?

Stap-voor-stap: podcast repurposing

Stap 1: Transcriptie van je podcast

De eerste stap bij het hergebruiken van je podcast is de transcriptie van elke aflevering in geschreven vorm. Dit heeft twee doelen:

 1. Zoekmachines kunnen je content indexeren: Door audio om te zetten in tekst, maak je het toegankelijk voor zoekmachinecrawlers. Dit verbetert je kansen om hoger in de zoekresultaten te komen wanneer gebruikers zoeken naar relevante zoekwoorden.
 2. Levert waardevolle content voor lezers: Sommige mensen lezen liever dan dat ze luisteren. Door je podcast-afleveringen om te zetten in tekst, kun je inspelen op verschillende leervoorkeuren en een breder publiek bereiken.

Je kunt een tool zoals Whisper van OpenAI gebruiken om je transcriptie te maken.

Optimaliseer je transcripties verder:

 • Voeg relevante koppen (H1, H2) en subkoppen (H3) toe in de tekst.
 • Neem trefwoorden op een natuurlijke manier op in het transcript terwijl de leesbaarheid behouden blijft.
 • Neem links naar gerelateerde bronnen of vorige podcast-afleveringen op in het transcript.

Stap 2: Blogposts maken

Je transcripties vormen een goede basis voor het maken van blogposts rond elke aflevering. Ga dieper in op de belangrijkste besproken punten, geef extra inzichten en voeg je eigen commentaar toe om de content waardevoller te maken voor lezers.

Wanneer je blogberichten schrijft:

 • Gebruik een pakkende kop die het onderwerp van de aflevering goed weergeeft.
 • Deel de content op in korte alinea’s en gebruik subkoppen om de leesbaarheid te verbeteren.
 • Gebruik relevante citaten van gasten of experts om je blogpost geloofwaardiger te maken.

Stap 3: Maak visuals en posts voor sociale media

Visuele content is zeer aantrekkelijk en deelbaar. Zet de hoogtepunten, statistieken of belangrijkste resultaten van je podcast-afleveringen om in visueel aantrekkelijke infografieken of afbeeldingen die je kunt delen op sociale mediaplatforms zoals LinkedIn, Twitter of Facebook. Dit helpt om de aandacht te trekken en moedigt gebruikers aan om je podcast verder te verkennen.

Hier zijn een paar tips voor het maken van visuals te maken:

 • Gebruik tools zoals Canva om professioneel ogende infographics te ontwerpen.
 • Gebruik ChatGPT om je post te maken
 • Verwerk je merkkleuren en logo in de afbeeldingen om de merkherkenning te vergroten.
 • Voeg relevante citaten of statistieken uit de podcastaflevering toe om het aantrekkelijker te maken.

Stap 4: Maak korte videoclips

Je doelgroep houdt van video-content. Door je podcast-afleveringen als video’s te verpakken, kun je een breder publiek aanspreken op platforms zoals YouTube, LinkedIn of TikTok.

Overweeg om korte teaservideo’s te maken met intrigerende fragmenten uit je podcast-afleveringen. Voeg aan het einde van elke video een call-to-action toe om kijkers naar de volledige aflevering op je website of het podcastplatform van hun voorkeur te leiden.

B2B content repurposing

Stap 5: Stel een e-boek samen

Door meerdere gerelateerde podcast-afleveringen of blogposts te combineren, kun je een e-book maken die diepgaande inzichten en waarde biedt aan je doelgroep. Verpak de content in een logische volgorde, voeg waar nodig extra context toe en ontwerp een opvallende cover die je merkidentiteit weerspiegelt. Bied het e-book aan als gratis download op je website.

Stap 6: Promoot op verschillende kanalen

Hoe geweldig je repurposing content ook is, het zal geen resultaten opleveren als je het niet effectief promoot. Maak gebruik van verschillende kanalen zoals sociale media, e-mailnieuwsbrieven, gastblogs uit de branche of samenwerkingen met influencers om je doelgroep te bereiken.

Om de zichtbaarheid te vergroten:

 • Maak teaser fragmenten van elk hergebruikt stuk content en deel deze op sociale media.
 • Neem links naar relevante blogposts of video’s op in je e-mailnieuwsbrieven.
 • Werk samen met beïnvloeders uit de branche die je boodschap kunnen versterken en een nieuw publiek kunnen bereiken.

Lees ook: wat is B2B content repurposing?

Conclusie

Met het hergebruiken van podcasts kun je bestaande content in meerdere formaten gebruiken, waardoor het bereik en de impact over verschillende kanalen worden vergroot.

Door deze stapsgewijze richtlijnen te volgen voor podcast repurpsosing in transcripties, blog posts, visuals, video’s, e-books en ze effectief te promoten via verschillende kanalen, maximaliseer je het rendement van elke aflevering terwijl je jezelf neerzet als een autoriteit in de B2B-markt.

Het hergebruiken van je podcasts gaat niet over het creëren van meer werk; het gaat over het optimaal benutten van wat je al hebt en het bereiken van een breder publiek. Dus begin vandaag nog met het implementeren van deze strategieën en zie hoe je podcast een nieuw leven krijgt!